Tri dni v Pliskovici

,

Ob začetku šolskega leta smo se učenci 1.GA, z namenom, da bi se med seboj bolje spoznali, odpravili na tri dnevno skupno druženje v Pliskovico na Krasu.

PRVI DAN:

Na pot smo se odpravili zgodaj zjutraj in se vozili približno 1 uro, dokler se nismo ustavili pri Eko muzeju. Tam smo najprej pojedli svojo malico in se poučili o Pivških jezerih. Nato smo se peljali mimo vojaškega muzeja do Škocjanskih jam. Tam smo si ogledali kapnike, reko Reko in se sprehodili čez most, ki se je nahajal 40m od tal. Večino dneva smo preživeli v Škocjanskih jamah in njeni okolici. Popoldne smo končno prispeli v hostel, ki se je nahajal v Pliskovici. Tisti večer sta nas obiskala dva dijaka in nam razkazala teleskope, s katerimi smo opazovali planete, zvezde in najbližjo galaksijo.

DRUGI DAN:

Zjutraj smo se razdelili na dve skupini. Prva je šla kolesarit po krožni poti do Komna in si ogledovala značilnosti čudovitega Krasa, druga pa se je odpravila v kamnoseško delavnico, kjer smo se učili kamnoseštva. Kamnosek nam je na poti v njegovo delavnico razkazal kamnite izdelke vgrajene v prtone. V delavnici nam je pokazal postopek obdelovanja kamna in vsakemu dal svoj kos neobdelanega kamna, na katerega smo kasneje izklesali vzorce po lastni želji. Po kosilu sta se skupini zamenjali. Zvečer smo za večerjo spekli čevapčiče, ki smo jih prinesli od doma.

TRETJI DAN:

Po zajtrku smo se odpravili proti domu. Na poti, smo se najprej ustavili v muzeju slovenskih filmov, kjer smo si ogledali življenje ene prvih znanih slovenskih filmskih igralk Ide Kravanje z umetniškim imenom Ita Rina. Nato smo se ustavili še v Kosovelovi hiši v Tomaju. Tam smo se poučili o njegovem življenju, si ogledali hišo polno njegovih vsakdanjih predmetov in pokopališče, kjer je pokopan. Popoldne smo se vrnili na avtobusno postajo Nova Gorica.

ZAKLJUČEK:

Druženje na Krasu mi je bilo všeč, saj sem bolje spoznal moje nove sošolce. Najljubša dogodka sta bila, peka čevapčičev in ogled Škocjanskih jam.

Nejc Tomšič 1.GA

Veščine

Objavljeno

12. 10. 2020

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost