Svetovni dan brez tobaka – 31. maj

Letošnji dan brez tobaka obeležujemo pod geslom »Odločeni! Opuščamo kajenje«.

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka. Ne le kajenje, ampak tudi izpostavljenost tobačnemu dimu iz okolja je povezana z obsežnimi škodljivimi učinki na zdravje, še posebej pri ranljivih skupinah. Kajenju tobaka pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na škodljive posledice rabe tobaka in spominjamo na ukrepe, ki zmanjšujejo njegovo uporabo ter varujejo zdravje ljudi. Tako kajenje kot pasivno kajenje (izpostavljenost tobačnemu dimu) sta eden od pomembnejših vzrokov nastanka bolezni srca in ožilja.

Otroci, mladostniki in mladi odrasli so tisti, ki začnejo z uporabo tobačnih in nikotinskih izdelkov. V Sloveniji po 25. letu praktično ne beležimo več začetkov kajenja, večina pa prvič kadi pred polnoletnostjo.
Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da industrija že desetletja uporablja skrbno načrtovane taktike za pridobivanje novih generacij kupcev tobačnih in nikotinskih izdelkov. Industrija deluje na številne načine, da bi pridobila nove generacije potrošnikov svojih izdelkov. Uvajajo nove izdelke, ki jih promovirajo kot manj škodljive, čeprav za to ni osnove v znanstvenih dokazih. V različne tobačne in nikotinske izdelke dodajajo številne, še posebej mladim, privlačne arome. Izdelke z aromami mladi napačno zaznavajo kot manj škodljive. Izdelki so privlačne oblike in lahko zavajajo s svojo obliko, npr. izdelki v obliki USB ključka.

Ponujanje novih ali netradicionalnih izdelkov, ki jih promovirajo kot manj škodljive, čeprav za to ni osnove v znanstvenih dokazih, je eden od pristopov industrije v obdobju močnih omejitev marketinga tobačnih izdelkov. Med te izdelke sodijo elektronske cigarete, tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, brezdimni tobačni izdelki, pa tudi vodne pipe idr. Uporaba teh izdelkov med mladostniki pomembno zviša tveganje za začetek kajenja, uporaba nikotina v obdobju mladostništva ima poleg nastanka zasvojenosti tudi škodljive učinke na hitro razvijajoče se možgane v tem obdobju. Pri novejših izdelkih še niso raziskani učinki dolgoročne uporabe na zdravje, vemo pa, da elektronske cigarete med mladostniki privedejo do več težav z dihali (piskanje pri dihanju, kašelj), pogostejših poslabšanj astme in lahko tudi hujših obolenj pljuč.

Več informacij je tudi na voljo v gradivih, dostopnih na povezavah:

https://www.nijz.si/…/kajenje-skoduje-vasemu-zdravju

https://www.nijz.si/sl/publikacije/izzivi-opuscanja-kajenja

https://www.nijz.si/…/ne-bom-vec-kadil-ne-bom-vec-kadila

Veščine

Objavljeno

26. 5. 2021

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost