Športni dan

Nekaj utrinkov športnega dne

V sredo, 19. 9. 2018, smo se dijaki 1.GA v sončnem jutru odpeljali na športni dan v Tolmin. Po približno eni uri vožnje smo prispeli v mesto pod Alpami, kjer nas je čakal vodnik.
Za začetek smo si še v jutranjih meglicah ogledali pokopališče 1. svetovne vojne, nato smo po poti, ki so jo pred sto leti zgradili Avstro-Ogrski vojaki, šli do Tolminskih korit. Najprej čez Hudičev most, ki je zelo visok (60 m), potem pa še do dna korit. Po ogledu soteske in naravne znamenitosti, medvedove glave, smo se odpravili še na Kozlov rob oz. tolminski grad , od katerega je žal ohranjeno le obzidje, ampak še zmeraj osupne z čudovitim razgledom na Tolminsko kotlino, Soško dolino in okoliške gore.
Po predahu smo se vrnili v Tolmin, od koder nas je avtobus odpeljal nazaj v Novo Gorico.

Ruben Šavli, 1.GA

V sredo, 19. 9. 2018, smo se dijaki 2. letnikov zdravstvene šole odpravili na športni dan. Zjutraj smo se ob 8:00 zbrali na avtobusni postaji Nova Gorica in se z avtobusom peljali vse do vasi Grgar. Od tam smo pot nadaljevali peš skozi vas in nato čez manjši travnik po gozdni poti mimo potoka Slatna, ki je v svojo strugo izdolbel manjša korita, več brzic ter nekaj tolmunov. Potem smo se vzpeli do bližnjega kolovoza in pot nadaljevali po makadamski cesti vse do mavzoleja generala Maurizia Ferranta Ganzage ter spomenika alpinskim bataljonom Monte Levana, Aosta in Val Tocc, ki so leta 1917 zavzeli severozahodni del Vodic. Obiskali smo tudi nadvse zanimive še ohranjene strelske jarke iz prve svetovne vojne. Vodice so eden izmed muzejev na prostem ob Poti miru od Alp do Jadrana, ki povezuje dediščino soške fronte ter druge naravne in kulturne znamenitosti vzdolž nekdanje frontne črte. Nato smo se po makadamski poti vrnili v Grgar, kjer nas je čakal avtobus in se odpeljali na avtobusno postajo. Izlet je bil zelo lep in zahvaljujemo se profesorju Draženu Grbacu ter profesoricam Manueli Morvai, Nini Terčon in Mateji Kulot, da so z nami preživeli športni dan in nam omogočili, da smo si imeli možnost ogledati znamenitosti Vodic v tako prijetnem vzdušju.

Maruša Samec, 2.BZ

V sredo, 19. 9. 2018, smo se na športni dan odpeljali v Kobarid. Tam nas je pričakal vodič. Skupaj smo se odpravili do kostnice. Vodič nam je tam pripovedoval o padlih vojakih in postavitvi kostnice. Nato smo se skozi gozd odpravili na hrib, kjer so izkopanine nekdanje cerkve. Nato smo šli po bunkerjih in rovih do stopnic, ki so vodile do glavne ceste, in nato po stopnicah do reke Soče. Prečkali smo viseči most in po nekajminutni hoji prišli do slapa Kozjak. Ko smo se vračali, smo zavili do razgledne točke. Vodič nam je tam opisal, kako so potekali boji na soški fronti. Naš zadnji postanek je bil na Napoleonovem mostu. Nato smo se odpravili domov, zadovoljni, ker smo imeli tako lepo vreme.

Daša Ceket in Karin Škerjanc, 2. AB

Dostopnost