Ekskurzija Gimnazije in zdravstvene šole na planoto Gora

V četrtek, 16. avgusta 2018, so se sodelavci GZŠ odpravili na Goro nad Ajdovščino.

Na Predmeji sta jih počakala domačina; vodič Rino Velikonja in Albin Krapež, projektant v pokoju.

Gospod Krapež nam je orisal zgodovino nastanka vodovodnega omrežja na Gori. Pred tem so morale ženske na glavi nositi vodo iz Lokavca, pet kilometrov daleč. Pomagali so jim otroci, tudi gospod Albin. Tako se je že v otroštvu soočil s težkim delom.

Nato so se odpeljali na Otlico. Z vodičem Rinom so odšli proti Otliškemu oknu. Spotoma jim je pripovedoval legende z Gore, doživljaje iz otroštva in opisoval okoliške vrhove.

Pot čez Angelsko goro je vodila tudi do Polža iz kamenja.

Po dveh urah so se vrnili na Otlico in odšli na kmetijo Tončke Čibej. Pričakala jih je s čemaževim namazom, domačim malinovcem in likerjem. »Gorski zeliščni čaji« je ime dopolnilne dejavnosti, s katero gospa Tončka pripravlja čajne mešanice in pripravke iz zelišč.

Od tu so se odpravili še v Športni park Tiha dolina, v Planinsko kočo Edmunda Čibeja. Tu so jih pričakali z aperitivom in razstavljenimi klekljarskimi čipkami, s katerimi ohranjajo to lepo obrt.

Z okusnim kosilom so zaključili izlet na planoti Gora, se zahvalili prijaznemu vodiču Rinu in odpeljali proti Novi Gorici.

Dostopnost