Skupinska mobilnost dijakov v projektu Kulteh (program Erasmus+), Rakvere, Estonija

Med 6. in 10. marcem se je dvanajst dijakov drugega in tretjega letnika tehniške gimazije udeležilo skupinske mobilnosti v Estoniji. Gostil nas je šolski center Ametikool iz mesta Rakvere, ki izobražuje dijake v različnih poklicnih in tehniških smereh.

Naši gostitelji so za nas pripravili pester in dinamičen tridnevni program dejavnosti, doživeli smo tudi pravo estonsko zimo.

Prvi dan se je začel z ogledom mesta in njegovih znamenitosti, ki so ga pripravile dijakinje turistične smeri. Pokazale so nam najstarejšo ulico, grad in kip bika, ki je simbol kraja, gledališko zgradbo, policijski muzej in glavni mestni trg. Popoldne pa so s pomočjo naših dijakov pripravile nekaj značilnih estonskih jedi. Ogledali smo si tudi učilnice in delavnice na šoli, kjer se za poklice usposabljajo bodoči avtomehaniki, kuharji, sobarice, zidarji, lesarji itd.

Naslednjega dne so se naši dijaki spoznali osnove 3D modeliranja s programom Fusion. Dva dijaka računalniške smeri sta nam predstavila t.i. e-Estonijo. V državi imajo vsi od 15. leta starosti digitalno osebno izkaznico, ki omogoča opravljanje veliko storitev na daljavo, med drugim tudi volitve po spletu. Sledil je kratek tečaj estonščine, ki ima 14 sklonov, zanjo sta značilna tudi zlaganje besed in kopičenje samoglasnikov. Sledil je obisk gradu, kjer smo se naučili, kako se naredi smodnik, strelja z lokom in na kakšne načine so v srednjem veku mučili obsojence.

Tretjega dne smo se s šolskim avtobusom odpeljali v drugo največje estonsko mesto, Tartu, kjer so nas sprejeli v mladem podjetju Foxway OÜ. Podjetje se ukvarja z odkupom rabljenih računalnikov in pametnih telefonov, ki jih popravijo, obnovijo in vrnejo v uporabo. Iz neuporabnih naprav reciklirajo redke kovine ali uporabijo dolečene dele. Komunikacijskim napravam podaljšujejo življensko dobo, zmanjšujejo količino tehnoloških odpadkov in prispevaju k varovanju okolja. Nato smo obiskal Ahhaa Science Centre, hišo eksperimentov, kjer lahko vsak sam izvede poskuse in se o njih pouči.

Pred poletom domov smo si v petek ogledlali še estonsko prestolnico Talin. Na splošno je bila mobilnost na severu Evrope zanimiva izkušnja, saj so imeli dijaki priložnost spoznati novo kulturno in jezikovno okolje ter način delovanja države, ki je glede informatizacije med vodilnimi v EU.

Zapisala: Petra Kosovel

Fotografije: Janko Harej

Veščine

Objavljeno

7. 4. 2023

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost