Po poteh mogočnih Rimljanov

,

V sredo, 29. 5. 2024 so dijaki 1. GA in 1. GB odšli na ekskurzijo. Spremljali so jih Katarina Bittner Gerželj, Jan Jelen, Tanja Lestan in Ksenija Ferjančič.

Najprej so se ustavili v Ajdovščini v muzeju Castra, ki ga upravlja Goriški muzej. Polovica skupine je prisluhnila vodički muzeja, ostali so z drugo vodičko odšli po ulicah Ajdovščine in spoznavali sledi obzidja in trdnjave, kjer je bilo štirinajst stolpov. Nato sta se skupini zamenjali. Po kratkem odmoru so se odpeljali v Podkraj, kjer je na ledinskem imenu Hrušica, postavljen Arheološki park Ad Pirum, ki ga upravlja Narodni muzej Slovenije. Tudi tam so lepo predstavili sledi rimskega imperija: trdnjavo, zidove, strateške točke obrambe. V tretjem stoletju je ta sistem trdnjav ščitil Italijo pred vdori z vzhoda. V majhnem muzeju so videli tloris trdnjave, vojaško opremo (orožje, oblačila, posodo za hrano, kovance s podobami cesarjev) in še mnogo drobnih predmetov. Imeli so tudi možnost pomerjanja obleke, obutve in opreme tedanjega vojaka, ki so jo z veseljem izkoristili. V roke so vzeli tudi bodalo.

Po končanem ogledu so odšli v Vipavo, kjer jih je vodila lokalna vodička. Ustavili so se na pokopališču, kjer sta v vežici postavljena  egipčanska sarkofaga. V 19. stoletju jih je v Vipavo prinesel Anton Lavrin, ki je bil diplomat v Egiptu. V njih počivajo starši in sin Antona, ki je umrl v Egiptu. Nato so si ogledali še dva trga, park in baročne kamnite kipce pred Lantherijevim dvorcem.

Po zaključku so odšli domov, polni lepih vtisov in novih spoznanj.

Zapisala Tanja Lestan

Veščine

Objavljeno

1. 6. 2024

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost