Jasna Tuta in njena jadralska pot

Jasna Tuta, svetovna popotnica, jadralka in športnica, je v petek, 13. decembra 2019, obiskala naš center. Pripravila je predavanje Živeti na morju, živeti drugače. Dijaki 4. LT, 4. T, 5. NS, 5. NAS, 2. AZ in 2. BZ, 2. GA in 2. GB so se zbrali v gledališki dvorani in prisluhnili zanimivim zgodbam. Jasna Tuta se je pred desetimi leti odločila, da popolnoma spremeni svoje življenje. Pustila je redno službo in se odpravila po svetu. Seveda jo je ob tako veliki odločitvi prevzemal tudi strah, a njena želja je bila dovolj močna, da ga je premagala. Najprej je delala in potovala po Tajski in Maleziji, nato jo je pot zanesla v Avstralijo, kjer je začela svojo dolgo jadralsko pot. Njen največji podvig je jadranje čez Tihi ocean, ki je trajalo dober mesec. Potem pa je kar tri leta živela na jadrnici in odkrivala lepote Polinezije.

Jasna je dobro opisala življenje na jadrnici. Na prvi pogled izgleda tako življenje prav idilično: razpeta jadra, lahni vetrič, otok s palmami … večinoma pa taka idila traja le malo časa. Na jadrnici je veliko dela, potrebno jo je redno vzdrževati in pregledovati. Za jadranje, ki traja dalj časa, je potrebno pripraviti zaloge hrane, vode, goriva … med plovbo pa te zaloge kontrolirati, pri pripravi hrane je potrebno biti iznajdljiv. Nenehno je treba spremljati vreme in kontaktirati z drugimi jadralci.

Predavanje je dijake in učitelje spremljevalce za dobro uro poneslo v čisto drug svet – svet morja, sonca, morskih živali, prijaznih Polinezijcev, sladkega tropskega sadja, pa tudi v svet neviht, visokih valov, butanja morja in neskončne modrine oceana. Zares lepo predavanje.

Popoldan se je Jasna Tuta v šolski knjižnici srečala z učitelji in drugimi delavci našega centra, ki se sicer srečujejo pri bralni znački za odrasle.

 

 

Veščine

Objavljeno

17. 12. 2019

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost