Ekskurzija v NEK in samostan Pleterje

V četrtek, 26. 9. 2019, smo se dijaki 4. GA že zgodaj zjutraj zbrali na novogoriški avtobusni postaji, da se odpravimo pogledat edino jedrsko elektrarno v Sloveniji ter kartuzijo Pleterje.

Ob prihodu v Krško smo se ob ogledu kratkega filma v tamkajšnjem kulturnem domu seznanili z delovanjem NEK ter si ogledali manjšo razstavo o elektrarni in jedrski energiji. Nato smo se z avtobusom odpeljali do nuklearke, kjer smo si ogledali zunanjost zgradbe in glavno stavbo. Tam smo videli turbine in  druge sestavne dele, uporabljene v procesu proizvodnje električne energije. Vstopili smo tudi v prostor, iz katerega smo si lahko ogledali kontrolno sobo in izvedeli več o  varnostnih sistemih v jedrski elektrarni.

Po končanem ogledu smo se odpravili proti kartuzijanskemu samostanu Pleterje. Tam smo si v prostorih stare gotske cerkve ogledali zanimiv krajši film o samotarskem življenju menihov tega reda, ki velja za najstrožji moški red v rimskokatoliški Cerkvi. Po projekciji smo si lahko ogledali še samostansko pročelje ter manjšo kapelico, saj je preostali del poslopja zaprt za javnost. Nato smo se odpravili v bližnji muzej na prostem, kjer smo v sklopu dveh delavnic izdelali glineno piščalko v obliki petelina ter spekli kruhek v obliki zajčka. Okoli 4.00 ure popoldne pa smo se vkrcali na avtobus ter se odpravili proti Novi Gorici, kamor smo prispeli nekaj pred sedmo uro zvečer.

Matevž Prinčič, 4. GA

Veščine

Objavljeno

8. 10. 2019

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost