Ekskurzija v firence

Tudi letos smo se prvi letniki Tehniške gimnazije (Šolski center Nova Gorica) udeležili ekskurzije v Firence, ki se je odvijala od 4. do 6. aprila 2018. Poleg spremstva dveh profesoric – s področij slovenščine in umetnostne zgodovine – in vodiča Klemena Koširja, se je dijakom 1. ga pridružilo še nekaj dijakinj programa zdravstvena nega.

Po naporni 5-urni vožnji z avtobusom iz Nove Gorice do kraja Sesto Fiorentino, od koder smo se z vlakom odpeljali do Firenc, smo si najprej ogledali trg Piazza di San Giovanni, kjer se nahaja krstilnica z zlatimi vrati kot slavno delo Lorenza Ghiberitja, in cerkev Santa Maria del Fiore z Giottovim zvonikom ter veličnastno Brunelleschijevo kupolo. Pot smo nadaljevali do trga Piazza della Signoria, kjer smo si ogledali kipe najbolj znanih umetnikov, cerkev Santa Croce, znani po Giottovih freskah in grobovih pomembnih Florentincev (Galileja, Michelangela, Machiavellija …), in nato do Brunelleschijeve kapele Pazzi. Pred vrnitvijo do avtobusa, s katerim so se konec dneva odpeljali do hotela v kraju Montecatini Terme, smo si ogledali še muzej izumov in nekaterih umetnin Leonarda Da Vincija.

Naslednji dan smo se že zelo zgodaj odpravili na pot do ene najobsežnejših in popularnih galerij na svetu, galerije Uffizi. Ogledali so si nekaj najbolj znanih svetovnih del, kot so Rojstvo Venere, Alegorija pomladi, Ognissanti Madonna in še veliko drugih. Naslednja postojanka je bila bazilika svetega Lovrenca z grobnicami Medičejcev. Za konec dneva smo obiskali še palačo Pitti s slavnimi vrtovi Boboli, ki pokrivajo kar 45 tisoč kvadratnih metrov površine.

Zadnji dan smo se dijaki in dijakinje odpeljali v Sieno na ogled trga Piazza del Campo in Palazza Publica, kjer so si ogledali nekaj zelo znanih fresk, med katerimi je bila tudi freska Učinki dobre vlade. Pred odhodom domov smo imeli še nekaj časa za samostojen ogled Siene.

Alen Leban, 1. ga

Dostopnost