Dnevi dejavnosti za 1. GA in 1. GB Pliskovica 2022, 21. 9. do 23. 9. 2022

V sredo, 21. 9. 2022, so se dijaki 1. GA in 1. GB odpravili na tridnevno ekskurzijo po Krasu. Spremljale so jih: Adrijana Špacapan, Nina Magajne in Tanja Lestan.

Zjutraj so se iz Nove Gorice z avtobusom odpeljali v Postojno v Muzej Krasa. Pričakala sta jih vodiča in v dveh skupinah je sledil ogled muzeja. Spoznali so nastanek raznih kraških pojavov, si ogledali zanimive eksponate in pisani živalski svet, ki ga je potrebno ohraniti za prihodnje rodove. Nato so odšli v Matavun, kjer se nahajajo Škocjanske jame, poznane zaradi izjemnega podzemnega kanjona, kraških pojavov in velike biodiverzitete.

Po koncu obiska so se odpeljali na končni cilj v Pliskovico. Z veseljem so se namestili po sobah, nato prisluhnili navodilom razredničarke o obnašanju in dnevnem redu v hostlu. Po večerji so sledile družabne igre, ki so jih z veseljem izvajali.

Drugi dan so se dijaki razdelili v dve skupini. Ena je odšla na kolesarjenje, druga v kamnoseško delavnico. Popoldan sta se skupini zamenjali. Zvečer pa so z zanimanjem prisluhnili dijakoma 4. GA, ki sta pripravila astronomski večer. S teleskopoma so opazovali jupiter in druga ozvezdja.

Tretji dan pa so po zajtrku odšli v Tomaj v Kosovelovo domačijo, kjer jim je prijazna gospa opisala življenje in dela Srečka Kosovela ter njegove družine. Sledil je pohod po Kosovelovi poti do Sežane, med vinogradi, po gozdu, travnikih in zelo razgibanem terenu. Ko so prispeli do Sežane, so pred rojstno hišo pesnika dobili malico, si malo odpočili in se odpeljali v Divačo, v Muzej slovenskih filmskih igralcev. Tam sta jih pričakali prijazni vodički. Muzej ponuja edinstveno doživetje slovenske filmske dediščine in domuje v nekdanji Škrateljnovi domačiji iz 17. stoletja.

Po končanem ogledu čudovite razstave, so se polni lepih vtisov, doživetij in  izkušenj odpravili proti Novi Gorici.

Veščine

Objavljeno

7. 10. 2022

Dostopnost